Versterkt beleid
NOC*NSF heeft in samenwerking met de bonden een structuur opgezet om seksuele intimidatie in de sport te voorkomen en waar nodig hulp te kunnen bieden. Sinds 1996 wordt daar al aan gewerkt. Vanaf de ALV van mei 2008 is het streven naar een verder versterkt beleid waarbij een samenhangend stelsel van maatregelen zowel primaire preventie (tegengaan van seksuele intimidatie) als secundaire preventie (voortduren en herhalen voorkomen) als ook de opvang bij incidenten en sanctionering ten gevolge van overtredingen optimaal waarborgt.
Meldpunt en vertrouwenspersonen
Tot dit samenhangende stelsel horen onder andere het NOC*NSF telefonisch meldpunt (0900-2025590) dat 24 uur zeven dagen per week bereikbaar is en waar men terecht kan voor eerste opvang, vragen en advies aangaande seksuele intimidatie in de sport. Het meldpunt verwijst voor verder advies en ondersteuning bij incidenten door naar de NOC*NSF poule van vertrouwenspersonen en adviseurs die regionaal ondersteuning en advies bij incidenten geeft aan zowel slachtoffers, beschuldigden als sportorganisaties.
Binnen de bond zullen Vertrouwenscontactpersonen als eerste aanspreekpunt bij (dreigende) incidenten fungeren en door kunnen verwijzen naar NOC*NSF vertrouwenspersonen of andere ondersteunende instanties. Ook verenigingen stellen steeds vaker een dergelijke vertrouwenscontactpersoon aan, die laagdrempelig aanspreekbaar is bij incidenten en mee kan werken aan het opzetten van beleid.
Registratiesysteem, gedragsregels en tuchtrechtspraak
Nieuw in dit samenhangende stelsel is het in de nabije toekomst te voeren registratiesysteem voor plegers. Het systeem, dat goedgekeurd is door het College Bescherming Persoonsgegevens, registreert plegers na een straf – of tuchtrechtelijke veroordeling voor een van te voren vastgestelde periode. Ook het hanteren van de gedragsregels ‘preventie van seksuele intimidatie in de sport’, in 1997 door alle bonden aangenomen, vormen een belangrijke maatregel.
De gedragsregels zijn richtlijnen voor de begeleider, waarmee seksuele intimidatie kan worden voorkomen. Ze fungeren als toetssteen voor het gedrag van begeleiders en sporters in concrete situaties. Ze nodigen uit tot nadenken en discussiëren over het eigen handelen en dat van anderen in de sportomgeving. De gedragsregels vormen het fundament voor het verdere beleid. Een andere maatregel is het hanteren van een uniform klachtreglement, waarin het overtreden van de gedragsregels kunnen worden gesanctioneerd, waarbij bij voorkeur bonden zich aansluiten bij het Instituut Sport Rechtspraak. Dit instituut heeft een speciale kamer seksuele intimidatie.
Beleid voor verenigingen
Voor verenigingen is er de brochure ‘beleidvoeren binnen de vereniging’ dat richtlijnen geeft hoe preventief beleid op te zetten. Naast het voeren van beleid is het als vereniging erg belangrijk het onderwerp bespreekbaar te maken onder sporters, ouders en kader. Er zijn folders en voorlichtingsbijeenkomsten voor verschillende doelgroepen om het bespreekbaar maken te ondersteunen. Op deze manier doet een vereniging zoveel mogelijk om seksuele intimidatie te voorkomen. In het geval dat er zich toch een incident voordoet, kan een vereniging veel makkelijker en sneller stappen ondernemen, met zo min mogelijk schade voor eventuele slachtoffers en pleger en de vereniging zelf.
Feiten en cijfers
- * Op het gebied van seksuele intimidatie zijn inmiddels vele bonden actief.
- * De precieze aantallen van seksuele intimidatie in de sport zijn niet bekend. Bij het NOC*NSF telefonisch meldpunt worden jaarlijks tussen de 80-100 meldingen geregistreerd. Dit is zeker niet een goede weergave van het werkelijk aantal incidenten, dat ligt zeker hoger.
- * Seksuele Intimidatie treft jaarlijks gemiddeld 20 verschillende takken van sport.
- * In 70% van de meldingen is het slachtoffer een vrouw, in 30% een man. De aard van de meldingen varieert van verbale intimidatie en niet-functionele of ongewilde aanrakingen tot aanranding, verkrachting en langdurig seksueel misbruik. Een derde van alle meldingen bestaan uit deze laatste drie categorieën. Van deze slachtoffers is 95% jonger dan 20 jaar en 60% zelfs jonger dan 16 jaar.
- * In bijna alle gevallen van seksuele intimidatie bij vrouwen/meisjes en mannen/jongens wordt een mannelijke begeleider beschuldigd.
Het telefoonnummer van het meldpunt seksuele intimidatie is 0900-2025590 en is 24 uur per bereikbaar.